seo illustration

Bounce rate

A bounce rate az a mutató, amely azt mutatja, hogy a látogatók milyen arányban hagyták el az oldalt az első oldalmegtekintés után, anélkül hogy bármilyen más oldalra is kattintottak volna. Tehát a bounce rate az arány, amelyben a látogatók „visszafordulnak vagy visszapattannak” az oldalról az első oldalmegtekintés után.

Magas bounce rate lehet rossz jelzés az oldalra nézve, mivel azt jelenti, hogy a látogatók nem találták az oldalon azokat az információkat vagy szolgáltatásokat, amelyeket keresnek, vagy érdeklik őket. Ha az oldal lassan töltődik, vagy nehéz navigálni rajta, akkor szintén magas bounce rate-et tapasztalhatunk.

Az optimális bounce rate-től függ az oldal célja és a tartalma. Általánosságban elmondható, hogy egy weboldalnak körülbelül 25-40% közötti bounce rate-nek kell lennie. Azonban, ha például az oldal egy blog, vagy hírportál, ahol a látogatók általában egy-egy cikket olvasnak el, és azután elhagyják az oldalt, akkor a magasabb bounce rate elfogadható.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a bounce rate csak egy mutató, és nem mindig ad teljes képet az oldal teljesítményéről. 

Hogyan javítható a magas Bounce rate?

 

Ha magas a bounce rate egy weboldalon, akkor az alábbi néhány lépést tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk az oldal teljesítményét és csökkentsük a bounce rate-et:

  • Optimalizáljuk az oldal betöltési sebességét: Az oldal betöltési idejének csökkentése segíthet a látogatóknak gyorsabban elérni az oldalon található tartalmat, és csökkenti a látogatók türelmetlenségét, amely növeli a bounce rate-et.
  • Javítsuk az oldal navigációját: Az oldal egyszerű és áttekinthető navigációja segít a látogatóknak megtalálni azokat az információkat, amelyeket keresnek, és javítja az oldal használhatóságát.
  • Tegyük az oldal tartalmát relevánssá és érdekessé: Az oldal tartalmának relevánsnak kell lennie a célközönség számára, és az olvasmányos, érdekes tartalom segít a látogatók figyelmének megtartásában, és csökkenti a bounce rate-et.
  • Javítsunk a SEO-n: Az oldal SEO-jának javítása segít abban, hogy a látogatók megtalálják az oldalt a keresőmotorokban, és a kulcsszavak segítségével a legrelevánsabb oldalakra és tartalmakra jussanak. Ehhez szükséges  a jó tartalmi stratégia, kulcsszókutatások és tartalom optimalizálás.
  • Javítsunk az oldal mobil megjelenésén: Az oldalnak mobilbarátnak kell lennie, mivel egyre többen használnak mobiltelefonokat az internetezéshez. Az oldal mobilbarát kialakítása segít a látogatóknak könnyen elérni az oldal tartalmát, és javítja a felhasználói élményt.
  • Teszteljük és mérjük az oldal teljesítményét: Teszteljük és mérjük az oldal teljesítményét, például az A/B teszteléssel, amely segít a látogatók viselkedésének megértésében és az oldal javításában.

Ha mindezen tényezőket figyelembe vesszük, az segíthet javítani az oldal teljesítményét, csökkenteni a bounce rate-et, és növelni az oldal konverzióját.

 

Visszafordulási aránnyal kapcsolatos cikkünk a Kosárértéken: Bounce rate: tanuljuk meg jól mérni és helyesen értelmezni a visszafordulási arányt

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu