hreflang

4xx állapotkódok

A 4xx állapotkódok HTTP válaszkódok, amelyek azt jelzik, hogy valamilyen hiba történt a kliens (például a webböngésző vagy a keresőrobot) kérésében, és ezért a kiszolgáló (szerver) nem tudja teljesíteni a kért műveletet. Ezek a hibák általában a kliens oldalán keletkeznek, ami azt jelenti, hogy valami probléma van az elküldött kéréssel.

Ezek a hibakódok fontosak a weboldalak karbantartása és SEO szempontjából, mivel segíthetnek azonosítani a weboldalon lévő problémákat, amelyek befolyásolhatják a felhasználói élményt és a weboldal keresőmotorok általi indexelését. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a weboldalunkat SEO audit keretében a 4xx-es hibákra és javítsuk azokat, például átirányítások (redirects) létrehozásával vagy a hiányzó tartalom helyreállításával, hogy javítsuk a SEO teljesítményt és a felhasználói élményt.

A leggyakoribb 4xx hibakódok

A leggyakoribb 4xx-es hibák a következők:

404 Not Found: Ez a leggyakoribb 4xx hibakód. Akkor jelenik meg, amikor a keresőmotor vagy a felhasználó olyan oldalt próbál elérni, ami nem létezik a szerveren. Ez gyakran előfordul, ha egy oldal törölve lett, az URL-je megváltozott, vagy rosszul lett beírva.

400 Bad Request: Ez a 400-as állapotkód kód akkor jelenik meg, ha a kiszolgáló nem tudja értelmezni a kérés szintaxisát. Például, ha a kérés URL-je hibás, vagy a kliens által küldött kérés formátuma helytelen.

403 Forbidden: Ez akkor fordul elő, amikor a szerver megtagadja a hozzáférést egy erőforráshoz. Ez nem jelenti azt, hogy a kérés helytelen, hanem hogy a kérőnek nincs jogosultsága az adott erőforráshoz hozzáférni.

401 Unauthorized: Ez a kód akkor jelenik meg, amikor a hozzáférés egy adott erőforráshoz hitelesítést igényel és a kliens vagy nem biztosított hitelesítést, vagy a hitelesítése nem megfelelő.

410 Gone: Hasonló a 404-es kódhoz, de az 410-es kód egyértelműbben jelzi, hogy az oldal korábban létezett, de már véglegesen eltávolításra került, és nem fog visszatérni.

 

A 4xx-es hibák SEO szempontjából fontosak, mert jelentős hatással lehetnek a weboldal felhasználói élményére és a keresőmotorok általi indexelésére. Például a 404-es hibák azt jelzik, hogy az oldalak hiányoznak vagy eltávolításra kerültek, ami csökkentheti a weboldal megbízhatóságát a felhasználók és a keresőmotorok szemében. Ezért érdemes folyamatos SEO szolgáltatás keretében rendszeresen ellenőrizni a linkek állapotát és a 400-as hibák elkerülését és kiküszöbölését.

A sok 404-es hiba azt sugallhatja, hogy a weboldal nem karbantartott vagy elavult, ami negatív hatással lehet a rangsorolásra. Ezenkívül a rossz felhasználói élmény, amit a „nem található” oldalak okoznak, csökkentheti a weboldalra való visszatérések esélyét és növelheti a visszapattanási arányt. 

Hogyan javítsuk a 4xx állapotkódokat?

A 4xx hibakódok javítása a weboldalon fontos lépés a webhely felhasználói élményének és keresőmotor-optimalizálásának (SEO) javítása érdekében. Itt van néhány lépés, amelyeket megtehetsz a 4xx hibák kezelésére:

1.) Azonosítsd a 4xx hibaforrásokat:

 • Használj SEO audit eszközöket vagy a Google Search Console-t a 4xx hibák azonosítására a weboldaladon.
 • Ellenőrizd a szerver naplófájlokat, hogy lásd, melyik oldalak generálják ezeket a hibákat.

2.) Javítsd a 404-es (Not Found) hibákat:

 • Ha az oldal tényleg nem létezik, és releváns, akkor hozd létre újra.
 • Ha az oldal többé nem releváns, használj 301-es átirányítást (redirect) egy releváns oldalra.
 • Biztosíts egy hasznos 404-es hibaoldalt, amely segít a felhasználóknak más releváns tartalom felé navigálni.

3.) Kezeld a 403-as (Forbidden) és 401-es (Unauthorized) hibákat:

 • Ellenőrizd, hogy a fájlok és könyvtárak jogosultságai megfelelően vannak-e beállítva.
 • Győződj meg róla, hogy a hitelesítési beállítások helyesen vannak konfigurálva.

4.) Korrigáld a 400-as (Bad Request) hibákat:

 • Ellenőrizd a kérés URL-jének formátumát és szintaxisát.
 • Győződj meg arról, hogy a kliens oldali kódok, mint például a JavaScript, helyesen vannak írva és nem küldenek hibás kéréseket.

5.) Monitorozd és teszteld rendszeresen:

 • Rendszeresen ellenőrizd a weboldaladat a 4xx hibák szempontjából, különösen nagyobb frissítések vagy módosítások után.
 • Teszteld a weboldaladat különböző eszközökön és böngészőkben, hogy biztosítsd a hibák hiányát.

6.) Javítsd a navigációt és a belső linkeket:

 • Ellenőrizd és javítsd a belső linkeket, hogy biztosítsd, hogy azok a helyes oldalakra mutatnak.
 • Tartsd karban a weboldalad linkstruktúráját, hogy elkerüld a jövőbeni 4xx hibákat.

A 4xx hibák javítása javítja a felhasználói élményt és segít a keresőmotoroknak hatékonyabban indexelni a weboldalad tartalmát, ami pozitívan befolyásolhatja a weboldalad SEO teljesítményét.

Mi a 4xx állapotkód?

A 4xx-es állapotkódok HTTP válaszkódok, amelyek azt jelzik, hogy valamilyen hiba történt a kliens (például a webböngésző vagy a keresőrobot) kérésében, és ezért a kiszolgáló (szerver) nem tudja teljesíteni a kért műveletet. Ezek a hibák általában a kliens oldalán keletkeznek, ami azt jelenti, hogy valami probléma van az elküldött kéréssel.

Mik a leggyakoribb 4xx-es hibák?

A leggyakoribb 4xx hibakódok a 404 Not Found, a 403 Forbidden, a 401 Unauthorized, és a 400 Bad Request.

Mit jelent a 403-as hibakód?

A 403-as hibakód azt jelzi, hogy a kérést a szerver megértette, de nem engedélyezi a hozzáférést. Ez általában jogosultsági vagy hozzáférési korlátozások miatt történik.

Hogyan lehet javítani a 404-es hibát?

A 404-es hibát úgy lehet javítani, hogy ellenőrizzük és helyesen írjuk be az URL-t, vagy ha az oldal tartósan eltávolításra került, akkor átirányítást (301-es átirányítás) állítunk be egy releváns oldalra.

Van-e különbség a 401-es és a 403-as hibakódok között?

Igen, a 401-es Unauthorized hiba akkor történik, amikor egy erőforrás hozzáféréséhez hitelesítés szükséges és vagy nem történt meg, vagy sikertelen volt, míg a 403 Forbidden hiba akkor, amikor a hozzáférés megtagadásra kerül, még ha a kliens hitelesítette is magát.

Mit tehetek, ha a weboldalam sok 404-es hibát generál?

Ellenőrizd a belső linkeket és a külső hivatkozásokat, hogy biztosítsd, mind az aktuális, létező oldalakra mutatnak. Emellett használj felhasználóbarát, egyedi 404-es hibaoldalt, amely segít a látogatóknak visszatérni egy releváns oldalra vagy a kezdőlapra.

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

 

 

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu