seo illustration

Alt text

Az alt text (alternative text) jelentése helyettesítő szöveg, ritkábban alt tag néven is használják. Az alt text a weboldalon megjelenő képekhez rendelt rövid leírás. Ennek a leírásnak a célja, hogy a kép tartalmát írásban ismertesse, ha a kép nem jelenik meg valamilyen oknál fogva (például lassú internetkapcsolat vagy képblokkolás miatt), de akkor is hasznos, ha egy látássérült személy képernyőolvasó eszközt használ a weboldalak böngészéséhez.

Az alt text fontos SEO rangsorolási tényező, így egy jól kitöltött alt text a keresőoptimalizálási eredményeket és a weboldalunk pozícióját a keresőben pozitívan befolyásolhatja. A keresőmotorok, mint például a Google, nehezebben értelmezik a vizuális tartalmat a szövegesnél, ezért az alt text segíti a keresőmotorokat abban, hogy pontosan beazonosítsák a kép tartalmát és relevanciáját egy adott keresési lekérdezéshez. Az alt text fontos szerepet játszik a weboldalak akadálymentesítésében is.  Ezen kívül az alt textnek a képkereséseknél is fontos szerepe van, és befolyásolja a keresőben megjelenő képek sorrendjét (rangsorolását) is, így ha a fontos számunkra a képkeresőben a jó megjelenés, mindenképpen töltsük ki az alt szöveget.

Milyen a jó alt text?

Rövid és tömör: Ne legyen túl hosszú, ideális esetben ne haladja meg a 125 karaktert. Ez segít a képernyőolvasók számára is, hogy hatékonyan olvassák fel a kép leírását

Pontos és informatív: Adjunk pontos és releváns információt a kép tartalmáról és funkciójáról, de nem kell túlírni sem az alt textet. Ne használjunk felesleges információkat vagy kulcsszavakat.

Kulcsszavak beépítése: Építsük be a fő kulcsszavakat a képhez kapcsolódó alt texbe, de ne erőltessük azokat, amik nem illeszkednek természetesen az alt text-be.

Ne használjuk a „kép” vagy „fotó” szavakat: A keresőmotorok és a képernyőolvasók már tudják, hogy a kép egy kép. Inkább koncentráljunk a kép tartalmára és jelentőségére.

Példa jó alt textre

Vegyünk egy példát, amiben egy, az alábbihoz hasonló szép tájkép leírását szeretnénk megadni.

Naplemente egy tó fölött futó fahíddal az előtérben, fákkal a háttérben

 Ez esetben túl rövidek vagy pontatlanok lennének az alábbi alt szövegek:

  • naplemente
  • naplemente híddal
  • naplementés tájkép 

Viszont megfelelő lehet az alábbi megoldás:

<img src=”szep_tajkep.jpg” alt=”Naplemente tó fölött futó fahíddal és fákkal a háttérben”>

 

A képek keresőoptimalizálásrval kapcsolatos cikkünk a Kosárérték e-kereskedelmi magazinon: 10 tipp a képek hatékony keresőoptimalizálásához

 

SEO HATÁS:  pozitív
súlyossági szint:  magasabb
SEO kategória:  tartalmi seo

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

 

 

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu