seo illustration

Alt text

Az alt text (alternative text) jelentése helyettesítő szöveg, ritkábban alt tag néven is használják. Az alt text a weboldalon megjelenő képekhez rendelt rövid leírás. Ennek a leírásnak a célja, hogy a kép tartalmát írásban ismertesse, ha a kép nem jelenik meg valamilyen oknál fogva (például lassú internetkapcsolat vagy képblokkolás miatt), de akkor is hasznos, ha egy látássérült személy képernyőolvasó eszközt használ a weboldalak böngészéséhez.

Az alt text fontos SEO rangsorolási tényező, így egy jól kitöltött alt text a keresőoptimalizálási eredményeket és a weboldalunk pozícióját a keresőben pozitívan befolyásolhatja. A keresőmotorok, mint például a Google, nehezebben értelmezik a vizuális tartalmat a szövegesnél, ezért az alt text segíti a keresőmotorokat abban, hogy pontosan beazonosítsák a kép tartalmát és relevanciáját egy adott keresési lekérdezéshez. Az alt text fontos szerepet játszik a weboldalak akadálymentesítésében is.  Ezen kívül az alt textnek a képkereséseknél is fontos szerepe van, és befolyásolja a keresőben megjelenő képek sorrendjét (rangsorolását) is, így ha a fontos számunkra a képkeresőben a jó megjelenés, mindenképpen töltsük ki az alt szöveget.

Milyen a jó alt text?

Rövid és tömör: Ne legyen túl hosszú, ideális esetben ne haladja meg a 125 karaktert. Ez segít a képernyőolvasók számára is, hogy hatékonyan olvassák fel a kép leírását

Pontos és informatív: Adjunk pontos és releváns információt a kép tartalmáról és funkciójáról, de nem kell túlírni sem az alt textet. Ne használjunk felesleges információkat vagy kulcsszavakat.

Kulcsszavak beépítése: Építsük be a fő kulcsszavakat a képhez kapcsolódó alt texbe, de ne erőltessük azokat, amik nem illeszkednek természetesen az alt text-be.

Ne használjuk a „kép” vagy „fotó” szavakat: A keresőmotorok és a képernyőolvasók már tudják, hogy a kép egy kép. Inkább koncentráljunk a kép tartalmára és jelentőségére.

Példa jó alt textre

Vegyünk egy példát, amiben egy, az alábbihoz hasonló szép tájkép leírását szeretnénk megadni.

Naplemente egy tó fölött futó fahíddal az előtérben, fákkal a háttérben

 Ez esetben túl rövidek vagy pontatlanok lennének az alábbi alt szövegek:

  • naplemente
  • naplemente híddal
  • naplementés tájkép 

Viszont megfelelő lehet az alábbi megoldás:

<img src=”szep_tajkep.jpg” alt=”Naplemente tó fölött futó fahíddal és fákkal a háttérben”>

 

A képek keresőoptimalizálásrval kapcsolatos cikkünk a Kosárérték e-kereskedelmi magazinon: 10 tipp a képek hatékony keresőoptimalizálásához

 

alt text – gyakran ismétlődő kérdések

Mi az az alt szöveg (alt text)?

Az alt szöveg egy rövid leírás, amit egy képhez vagy más vizuális elemhez rendelünk weboldalakon. Segít abban, hogy a látássérült felhasználók is megértik a kép tartalmát, és hasznos információkat kapjanak.

Miért fontos az alt szöveg használata?

Az alt szöveg nélkül a látássérült felhasználók nem tudják értelmezni a képek tartalmát. Emellett segít a keresőmotoroknak az oldalak tartalmának jobb megértésében és indexelésében.

Hogyan kell létrehozni egy jó alt szöveget?

Egy jó alt szöveg tartalmazza a kép fő tartalmát vagy funkcióját. Legyen rövid, de informatív, és próbáld meg kifejezni azt, amit a kép ábrázol.

Milyen típusú képeknél hasznos az alt szöveg?

Az alt szöveg minden olyan kép esetében hasznos, amely információval vagy tartalommal rendelkezik. Ez lehet weboldali kép, infografika vagy bármilyen más vizuális elem.

Kötelező az alt szöveg használata?

Az alt szöveg nem csak a látássérült felhasználók számára fontos, hanem a keresőmotorok számára is. Bár nem kötelező, erősen ajánlott használni az alt szöveget minden releváns képnél.

Mikor ne használjunk alt szöveget?

Az alt szöveg ne használjunk olyan esetekben, amikor a kép pusztán díszítő elem vagy része a designnak, és nincs releváns információja.

Hogyan adhatom hozzá az alt szöveget egy képhez?

Az alt szöveget egy képhez HTML kód segítségével adhatod hozzá, az „alt” attribútum segítségével. Példa: <img src="kep.jpg" alt="Leírás a képről">.

SEO HATÁS:  pozitív
súlyossági szint:  magasabb
SEO kategória:  tartalmi seo

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

 

 

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu