hreflang

3xx állapotkódok

A 3xx állapotkódok vagy 300-as állapotkódok az úgynevezett átirányítási vagy redirekt állapotkódokat jelentik a HTTP protokollban, és fontos szerepet játszanak a SEO (keresőoptimalizálás) szempontjából. Ezek az állapotkódok jelzik, hogy egy adott URL cím tartalma átmozgatásra került egy másik helyre. A különböző 3xx kódok különböző típusú átirányításokat jelentenek.

Az átirányítások megfelelő használata létfontosságú a SEO szempontjából, mivel segítik a keresőmotorokat és a felhasználókat az oldalak közötti helyes navigálásban, valamint az értékes link equity megőrzésében. Téves vagy helytelenül használt átirányítások viszont zavaróak lehetnek, és negatívan befolyásolhatják az oldal rangsorolását a keresőmotorokban.

A 3xx állapotkódok jelentése

301 Állandó Átirányítás (Permanent Redirect): Ez azt jelenti, hogy az eredeti oldal tartalma véglegesen átmozgatásra került egy új URL-re. Ez a leggyakoribb típusú átirányítás SEO szempontjából, mivel segít átadni az eredeti oldal link erejét (link juice) az új URL-re.

302 Ideiglenes Átirányítás (Temporary Redirect): Ez azt jelzi, hogy az oldal tartalma ideiglenesen másik helyre került. Bár a 302-es átirányítás hasznos lehet bizonyos esetekben, például tartalom ideiglenes mozgatásakor, kevésbé előnyös SEO szempontból, mivel nem adja át a link erejét az új URL-re.

303 Lásd Máshol (See Other): Ez egyfajta átirányítás, amelyet gyakran űrlapok és API hívások esetén használnak.

307 Ideiglenes Átirányítás (Temporary Redirect, HTTP 1.1): Hasonló a 302-es átirányításhoz, de szigorúbban követi az HTTP 1.1 szabványt.

308 Állandó Átirányítás (Permanent Redirect, HTTP 1.1): Hasonló a 301-es átirányításhoz, de szigorúbban követi az HTTP 1.1 szabványt.

 

Milyen tipikus átirányítási hibák fordulnak elő?

Helytelen vagy téves átirányításoknak azokat a HTTP átirányításokat nevezzük, amelyek nem megfelelő módon vannak beállítva vagy nem a kívánt eredményt hozzák. Ilyen helyzetek többféleképpen előfordulhatnak, és különböző problémákat okozhatnak a weboldalon és a SEO-ban. Példák a helytelen átirányításokra:

Átirányítási láncok: Amikor egy URL-többször átirányítanak egyik címről a másikra, mielőtt eléri a végleges célt. Ez lassítja a weboldal betöltését és zavarhatja a keresőmotorok indexelési folyamatát.

Ciklikus átirányítások: Amikor az átirányítások körbevezetik a felhasználót vagy a keresőmotort, visszatérve az eredeti vagy egy korábbi URL-re.

Nem megfelelő 3xx állapotkóddal jelölt átirányítás: Például, ha egy tartalmat állandónak szánt átirányítást 302-es (ideiglenes) átirányítással hajtanak végre, ez zavarhatja a keresőmotorokat.

Halott végpontok: Olyan átirányítások, amelyek nem létező vagy eltávolított oldalakra mutatnak.

HTTP-hoz HTTPS-hez kapcsolódó helytelen átirányítások: Amikor a weboldal HTTPS-re való frissítése során a régi HTTP URL-ek nem megfelelően vannak átirányítva.

Hogyan oldjuk meg az átirányítási hibákat?

A helytelen átirányítások javításához először azonosítani kell azokat, amit például különböző SEO eszközökkel, mint a Screaming Frog vagy a Google Search Console segítségével tehetünk meg. A problémás átirányítások azonosítása után a következő lépéseket kell megtenni:

Átirányítási láncok tisztítása: Cserélje le a láncolatot úgy, hogy közvetlenül az eredeti URL-ről a végleges cél URL-re irányítson át.

Ciklikus átirányítások megszüntetése: Győződjön meg róla, hogy minden átirányítás egyértelmű végcélra mutat.

Átirányítás típusának ellenőrzése: Biztosítsa, hogy az állandó átirányításokat 301-es, az ideigleneseket pedig 302-es vagy 307-es kóddal hajtsák végre.

Tört/halott linkek javítása: Azonosítsa és javítsa vagy távolítsa el a nem működő vagy elavult URL-ekre mutató átirányításokat.

HTTPS átirányítások optimalizálása: Ha HTTPS-re frissít, győződjön meg róla, hogy minden régi HTTP URL helyesen van átirányítva az új HTTPS verzióra.

A helytelen átirányítások lekezelése javítja a weboldal felhasználói élményét, csökkenti a betöltési időt, és segíti a keresőmotorok hatékony indexelését, amely pozitívan befolyásolja a SEO-t.

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

 

 

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu