hreflang

Feltérképezési költségkeret

A feltérképezési költségkeret (angolul crawler budget) alatt azt értjük, hogy a keresőmotorok – mint például a Google – mennyi erőforrást hajlandók fordítani egy adott weboldal tartalmának feltérképezésére és indexelésére.

A feltérképezési költségkeret releváns a nagyobb weboldalak számára, különösen azok számára, amelyek gyakran frissülnek vagy nagyszámú oldallal rendelkeznek. Ha a feltérképezési költségkeret korlátozott, akkor előfordulhat, hogy a keresőmotorok nem indexelik az összes oldalt, ami azt jelenti, hogy egyes tartalmak nem jelenhetnek meg a keresési eredményekben. A feltérképezési vagy bejárási költségkeret optimalizálása viszont segíthet abban, hogy a weboldalunk tartalma jobban indexelhető és látható legyen a keresőmotorokban.

Mennyi az átlagos feltérképezési kapacitás?

A keresőmotorok által egy adott weboldalon belül feltérképezett URL-ek száma nagymértékben változhat. Ez az érték függ az adott weboldal méretétől, szerkezetétől, tartalmától, valamint a keresőmotorok által alkalmazott algoritmusoktól és prioritásoktól.

Nincs konkrét, általánosan elfogadott szám az átlagos feltérképezési kapacitásra, mert az egyes weboldalak esetében ez a szám jelentősen eltérhet. Például egy nagy, népszerű weboldal, amely rendszeresen frissül és sok keresőmotor forgalmat generál, valószínűleg nagyobb feltérképezési költségkerettel rendelkezik, mint egy kisebb, kevésbé ismert oldal.

A Google és más nagy keresőmotorok nem hozzák nyilvánosságra a konkrét számításaikat a feltérképezési költségkeretre vonatkozóan, de általában az alábbi tényezők befolyásolják:

  • Oldalak fontossága: Fontosabb oldalak (pl. gyakran linkelt oldalak) gyakrabban kerülnek feltérképezésre.
  • Oldalak frissítése: Gyakran frissített oldalak (pl. híroldalak) nagyobb feltérképezési frekvenciát igényelhetnek.
  • Weboldal sebessége: Gyorsabban betöltődő oldalak feltérképezése kevesebb időt vesz igénybe, ami több oldal feltérképezését teszi lehetővé.

A webmesterek a Google Search Console segítségével nyomon követhetik a saját weboldaluk feltérképezési statisztikáit és optimalizálhatják a feltérképezési költségkeretüket. A lényeg az, hogy nincs egyetlen általános szám, amely minden weboldalra érvényes lenne; minden eset egyedi.

Hogyan lehet optimalizálni a feltérképzési keretet?

A feltérképezési kapacitás vagy költségkeret (crawl budget) optimalizálása kulcsfontosságú a weboldal hatékony indexeléséhez a keresőmotorokban. Itt van néhány módja annak, hogy segítsd a keresőrobotok (crawler) munkáját és javítsd a weboldalad feltérképezési hatékonyságát:

Növeld a weboldal sebességét: A gyorsabb weboldalakat könnyebb feltérképezni. Optimalizáld a képeket, minimalizáld a JavaScript és CSS fájlok méretét, és használj gyorsítótárazást a weboldal sebességének növelésére.

Optimalizáld a weboldal szerkezetét: Egy jól szervezett weboldal, amely logikus URL-szerkezettel és könnyen követhető navigációval rendelkezik, segíti a keresőrobotokat a hatékony feltérképezésben.

Szüntesd meg a duplikált tartalmakat: A duplikált tartalom feleslegesen lefoglalja a feltérképezési kapacitást. Használd a canonical tag-eket a duplikált oldalak kezelésére.

Használj Robot.txt fájlokat: A robot.txt fájlokkal irányíthatod a keresőrobotokat, hogy mely oldalakat térképezzék fel és melyeket hagyják figyelmen kívül.

Optimalizáld a linkszerkezetet: Biztosítsd, hogy a weboldaladon belüli linkek logikusak és relevánsak legyenek. A belső linkek segítenek a keresőrobotoknak az oldalak közötti navigációban.

Csökkentsd a tört linkek számát: A tört linkek (404 hibák) pazarolják a feltérképezési kapacitást. Használj eszközöket a tört linkek felderítésére és javítására.

Korlátozd az átirányításokat: A túlzott vagy hibás átirányítások (redirectek) zavarhatják a keresőrobotokat és csökkenthetik a feltérképezési hatékonyságot. Olvass tovább az átirányítási típusokról a 3xx állapotkód kisokos bejegyzésünkben. 

Frissítsd rendszeresen a tartalmadat: A gyakran frissített oldalak vonzóbbak a keresőrobotok számára, mivel relevánsabb és aktuálisabb információt kínálnak.

Használd a sitemap.xml fájlokat: A sitemap segíti a keresőrobotokat a weboldalad fontos oldalainak gyorsabb megtalálásában és indexelésében.

Monitorozd a feltérképezési kapacitást: Használd a Google Search Console-t vagy más SEO eszközöket a weboldalad feltérképezési tevékenységének nyomon követésére és optimalizálására.

Az optimalizálás során figyelj arra, hogy a keresőrobotok munkáját ne csak a feltérképezési kapacitás maximalizálására, hanem a weboldalad tartalmának relevanciájának és minőségének javítására is használd.

Mi a feltérképezési költségkeret?

A feltérképezési költségkeret vagy kapacitár alatt azt értjük, hogy a keresőmotorok – mint például a Google – mennyi erőforrást hajlandók fordítani egy adott weboldal tartalmának feltérképezésére és indexelésére. A feltérképezési költségkeret röviden a keresőmotorok által egy adott weboldalon az egy napon belül feltérképezett URL-ek száma.

Hogyan növelhető a feltérképezési költségkeret?

A feltérképezési költségkeret optimalizálása kulcsfontosságú a weboldal hatékony indexeléséhez a keresőmotorokban. Leginkább a weboldal sebességének növelése, a duplikált tartalmak megszüntetése, a weboldal struktúrájának optimalizálása és a robot.txt fájl használata segíti a keresőmotorok munkáját és a hatékonyabb feltérképezést a weboldalunkon.

Mennyi az átlagos feltérképezési költségkeret?

Nincs konkrét, általánosan elfogadott szám az átlagos feltérképezési költségkeretre, ez az egyes weboldalak esetében jelentősen eltérhet, és függ az adott weboldal méretétől, szerkezetétől, tartalmától, valamint a keresőalgoritmusoktól is. Egy nagy, népszerű weboldal, amely rendszeresen frissül és sok keresőmotor forgalmat generál, valószínűleg nagyobb feltérképezési költségkerettel rendelkezik, mint egy kisebb, kevésbé ismert oldal.

Mi történik, ha egy weboldal túllépi a feltérképezési keretét?

Ha egy weboldal túllépi a neki rendelkezésre álló feltérképezési keretet, akkor a keresőmotorok valószínűleg nem térképezik fel az összes fontos oldalt, vagy csak ritkábban frissítik azokat az indexükben. Ez azt jelentheti, hogy bizonyos oldalak vagy tartalmak nem jelennek meg a keresési eredményekben, vagy elavult információk maradnak fenn, ami negatívan befolyásolhatja a weboldal SEO teljesítményét és felhasználói élményét.

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

 

 

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu