hreflang

Linképítés

A linképítés vagy angolul linkbuilding a keresőoptimalizálás (SEO) egyik kulcseleme, amely magában foglalhatja a belső linképítést is, de elsősorban a külső linképítést szokás érteni alatta. Utóbbi a minőségi és releváns backlinkek szerzését jelenti, amelyekek más weboldalakról mutatnak a mi weboldalunkra.

A linképítés célja, hogy növelje egy weboldal láthatóságát és tekintélyét a keresőmotorok szemében. A linkek, különösen a minőségi és releváns webhelyekről származó külső linkek, olyan ajánlásokként működnek, amelyek növelik az oldal hitelességét. Minél több ilyen link mutat egy weboldalra, annál valószínűbb, hogy a keresőmotorok, mint például a Google vagy a Bing, magasabban rangsorolják azt a keresési eredményekben. Ennek eredményeként több organikus forgalmat generál az oldal, ami potenciálisan több ügyfelet és bevételt jelenthet. A linképítés nem csak a rangsorolás javítására szolgál, hanem segít a márkaismertség növelésében is, mivel a felhasználók más, tekintélyes weboldalakon keresztül találhatnak rá az adott weboldalra.

  Az alábbiakban néhány alapelvet és szempontot ismertetünk, amelyeket érdemes szem előtt tartani a linképítés során:

 1. Minőség a mennyiség felett: Nem minden backlink egyenlő. A minőségi és releváns oldalakról származó linkek nagyobb súlyt kapnak a keresőmotoroktól. A rossz minőségű vagy spam jellegű oldalakról származó linkek károsíthatják a weboldal rangsorolását.
 2. Relevancia: Az a weboldal, ahol egy link mutat a weboldalunkra, legyen releváns a weboldal témájához. Ha például egy technológiai blogot vezetünk, a linkeknek más technológiai tartalmú oldalakról, termékekről vagy szolgáltatásokról érdemes származniuk.
 3. Természetes linkprofil: A keresőmotorok szankcionálhatják azokat az oldalakat, amelyek túlzottan manipulálják a backlink-profiljukat. A természetes linkprofil azt jelenti, hogy a backlinkek organikusan és idővel épülnek fel.
 4. Anchor szöveg: Az anchor szöveg az a kifejezés vagy szó, amely alá beágyazzák a hivatkozást. A jól megválasztott anchor szöveg segítheti a keresőmotorokat a linkelt oldal tartalmának megértésében. Ez a belső linképítésnél a mi hatáskörünk, fordítsuk előnyünkre. 
 5. Hosszú távú stratégia: A belső és a külső linképítés sem gyors folyamat, és időbe telhet, mire a keresőmotorok felismerik és értékelik az új linkeket. A türelem és a következetesség kulcsfontosságú.

A linképítés szakértelmet és gondos tervezést igényel, és része egy átfogó SEO stratégiának. Azok, akik nem rendelkeznek ezen a területen szakértelemmel, érdemes SEO szakértőkhöz fordulniuk, és a linképítés helyes kivitelezését szakemberre bízni.

  A linképítés fajtái

  A linképítés két alapvető fajtája a belső linképítés és külső linképítés. A belső és külső linképítés közötti különbség abban rejlik, hogy hova mutatnak a linkek és milyen célt szolgálnak. A belső linképítés során egy weboldal saját oldalain belül hoz létre linkeket, például egy blogbejegyzésből egy másik blogbejegyzésre, vagy egy blogbejegyzésről egy kapcsolódó kategória- vagy termékoldalra. Ezek segítik a felhasználókat az oldalon való navigálásban, és segítenek a keresőmotoroknak az oldal struktúrájának megértésében. A külső linképítés viszont azt jelenti, hogy egy weboldalra mutató linkeket hoznak létre más weboldalakról. Ezek a linkek, más néven backlinkek, a keresőmotorok számára mutatják egy weboldal relevanciáját és tekintélyét egy adott témában, és pozitívan befolyásolják a weboldal rangsorolását a keresési eredményekben.

  A külső linképítés történhet organikusan és szervezetten is. Az organikus linképítés az a folyamat, ami magában foglalja az organikus, természetes módon szerzett linkek létrehozását, például a kiváló tartalom létrehozásával, amely ösztönöz másokat a linkelésre. Ezzel szemben a szervezett linképítés lehet manuális, amely magában foglalja a közvetlen kapcsolatfelvételt más weboldal tulajdonosokkal és írókkal, hogy meggyőzzék őket a weboldalra mutató link létrehozásáról, esetleg vendégposzt (guest-posting) írásának formájában. 

   

  Kosáréték e-kereskedelmi magazinban publikált cikkünk a linképítés általános hibáiról: A leggyakoribb belső linképítési hibák

  Kérdésed van?

  Ötleteljünk együtt!

   

  Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

   

  INTERNET SOLUTIONS KFT.

  Adószám: 23321836-2-13

  Cégjegyzékszám: 13-09-189353

  Bankszámlaszám: 16200106-11637330

  Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
  Városi Kereskedelmi és Iparkamara

  Email: info@internetsolutions.hu