seo illustration

CLS – Cumulative Layout Shift

CLS (Cumulative Layout Shift) egy fontos metrika a weboldalak teljesítményének mérésében, különösen a felhasználói élmény szempontjából. Ez a mutató arra utal, hogy egy adott oldal betöltése során mennyire változnak meg a vizuális elemek pozíciói, és mennyire stabil a felhasználói élmény. A Cumulative Layout Shift különösen fontos, mivel az oldalbetöltési folyamat során fellépő váratlan elmozdulások zavarhatják a látogatókat és negatívan befolyásolhatják az általános felhasználói elégedettséget.

Az CLS értékét a weboldal vizuális stabilitásának mérése során használják, és a következő képlettel számolható ki: CLS = ∑(impact fraction * distance fraction) minden elmozdulásra. Ahol az „impact fraction” a megjelenő változás mértéke, és a „distance fraction” a változás távolságát méri az érintkező vizuális elemektől.

A Google az CLS-t az egyik fontos tényezőként veszi figyelembe a webhelyek rangsorolásában. Az alacsony CLS értékekkel rendelkező oldalak, amelyeken minimálisak a vizuális elmozdulások, kedvezőbb rangsorolást érhetnek el a keresési eredményekben. Ezért a webfejlesztőknek és tervezőknek fontos megérteniük az CLS jelentőségét, és olyan tervezési és fejlesztési módszereket alkalmazniuk, amelyek minimalizálják a felhasználói élményre káros hatásokat. A helyesen optimalizált webhelyek nemcsak jobb keresési eredményeket érhetnek el, hanem növelhetik a felhasználói elégedettséget és konverziókat is.

Bővebb információ a CLS-ről és annak optimalizálásáról a Cumulative Layout Shift (CLS) oldalon

 

CLS – gyakran ismétlődő kérdések

Mi az a CLS (Cumulative Layout Shift)?

A Cumulative Layout Shift (CLS) egy webes teljesítménymetrika, amely az oldalbetöltés során bekövetkező vizuális elmozdulásokat méri. Ez a metrika segít értékelni, mennyire stabil és zavarmentes a felhasználói élmény az oldal használata során.

Miért fontos a CLS az online élmény szempontjából?

Az alacsony CLS érték javítja a weboldal vizuális stabilitását, csökkenti a váratlan elmozdulásokat, és így pozitív hatással van a felhasználói élményre. Egy stabil weboldal hozzájárul a látogatók elégedettségéhez és a tartalom könnyű fogyaszthatóságához.

Hogyan hat a CLS a keresési rangsorokra?

A Google és más keresőmotorok az CLS-t figyelembe veszik a weboldalak rangsorolásakor. Az alacsony CLS értékek előnyt jelentenek, és segíthetnek a weboldalnak magasabb helyezést elérni a keresési eredményekben.

Milyen tényezők okozhatnak magas CLS értékeket?

A magas CLS értékeket általában olyan tényezők okozzák, mint a képek vagy más erőforrások késleltetett betöltése, dinamikusan beillesztett tartalom vagy nem megfelelően meghatározott méretű elemek.

Hogyan mérhetem az oldalam CLS értékét?

Az oldal CLS értékét különféle webes teljesítménymérési eszközökkel, például a Google PageSpeed Insights vagy a Lighthouse segítségével lehet mérni. Ezek az eszközök részletes információkat nyújtanak a CLS értékekről és azok okairól.

Mi a jó CLS érték, és hogyan lehet javítani?

Az optimális CLS érték az 0,1 alatti. A javításhoz érdemes optimalizálni a képek betöltését, megfelelő méretű és helyre pozicionált elemeket használni, valamint a weboldal tervezését úgy alakítani, hogy minimalizálja a váratlan változásokat.

Milyen hatással lehet az CLS a mobil felhasználókra?

Az CLS ugyanúgy fontos a mobil felhasználók számára, mint az asztali felhasználók számára. A mobilkészülékeken tapasztalt magas CLS értékek zavarhatják a felhasználókat és ronthatják a mobilélményt.

Hogyan minimalizálható a CLS egy WordPress webhelyen?

A CLS csökkentése érdekében WordPress webhelyeken érdemes optimalizálni a képek, használni cache megoldásokat, és megfelelően méretezni és pozicionálni az elemeket. Ezen kívül figyelni kell a külső erőforrások betöltésére is.

SEO HATÁS:  pozitív
súlyossági szint:  magasabb
SEO kategória:  tartalmi seo

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

 

 

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu