SEO ellenőrzőlista

Az ellenőrzőlista sorozatunk 5 részből áll: SEO alapok, Kulcsszókutatás, Technikai SEO, Tartalmi SEO és oldalon kívüli (off-page) SEO.

Sorozatunk első részében – SEO Alapok  olyan alapvető feladatok szerepeltek, amelyek megalapozzák a webhely láthatóságát. A második részben a Kulcsszókutatással foglalkozunk.

 

 

 

3. rész – TECHNIKAI SEO ALAP ELLENŐRZÉSEK

 

A weboldal ellenőrzése technikai szempontból többek között azért fontos, mert a keresőmotoroknak (pl. Google) különböző technikai követelményeket kell kielégítenie ahhoz, hogy a weboldalakat megfelelően indexelni és rangsorolni tudják. Ebben a részben ismertetjük a legalapvetőbb technikai ellenőrzéseket és bevált gyakorlatokat, amelyekre figyelni kell:

 

 

HTTPS használata

 

A HTTPS 2014 óta rangsoroló jel. A Google számára a biztonság a legfontosabb.

Arról, hogy a weboldalunk HTTPS protokollon működik gyorsan meggyőződhetünk, ha megnézzük a bőngésző URL sávját. Ha egy lakatot látunk a URL előtt, akkor az oldalunk HTTPS-t használ.

 

HTTPS jelzés

 

 

A HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) implementációval kapcsolatos leggyakoribb problémák:

 • Tanúsítványok hibás konfigurációja: A HTTPS használatához szükséges tanúsítványok helytelen konfigurálás vagy beállítása problémákat okozhat a weboldal megbízhatóságával és az SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) kapcsolat biztonságával kapcsolatban.
 • Lejárt tanúsítványok: A HTTPS tanúsítványoknak korlátozott érvényességi idejük van. Ha egy tanúsítvány lejár, a böngészők figyelmeztetést vagy hibaüzenetet jeleníthetnek meg a felhasználóknak, és nem biztosítják a biztonságos kapcsolatot.
 • Nem biztonságos tartalom betöltése: Egyes weboldalak tartalmazhatnak nem biztonságos elemeket, például képeket vagy szkripteket, amelyeket HTTP-n keresztül tölt be. Ez a böngészőkben figyelmeztetéseket vagy hibaüzeneteket eredményezhet.
 • Kiegészítő biztonsági hibák: A HTTPS implementációja során más biztonsági intézkedések is fontosak, például a HTTP Strict Transport Security (HSTS) és a Content Security Policy (CSP) beállításai. Hibás konfiguráció vagy hiányos implementáció ezekben az intézkedésekben sérülékenységeket eredményezhet.
 • Teljesítménybeli hatások: Az SSL/TLS titkosítás és a HTTPS használata kisebb teljesítménybeli hatásokkal járhat. A titkosítás feldolgozása több erőforrást igényelhet a szerveren és a kliensoldalon is, ami lassíthatja a webhelyek betöltését.

Ez csak néhány példa a HTTPS implementációval kapcsolatos problémákra. Fontos, hogy a webfejlesztők és az üzemeltetők megfelelően konfigurálják és karbantartsák a weboldalt biztonsági szempontból.

 

Feltérképezési hibák keresése és kezelése

 

Fontos, hogy a feltérképezési hibákat felismerjük és kezeljük a weboldalak SEO-teljesítményének optimalizálása érdekében. A feltérképezési hiba a keresőmotorok által tapasztalt problémákat jelenti, amikor a keresőrobotok megpróbálják feltérképezni és indexelni a weboldalak tartalmát. Ezek a hibák akadályozhatják vagy korlátozhatják a keresőmotorok hozzáférését a weboldalhoz, ami negatív hatással lehet a weboldal láthatóságára, indexelésére és rangsorolására a találati listákon. Néhány leggyakoribb feltérképezési hiba:

 • Blokkolt tartalom: Ha a weboldalad tartalmát blokkoljuk a keresőmotorok elől a robots.txt fájlban vagy a meta robots direktívával, akkor az nem lesz indexelve és nem jelenik meg a találati listákon. Fontos ellenőrizni, hogy nincsenek olyan blokkolási beállítások, amelyek gátolhatják a keresőmotorok hozzáférését az értékes tartalomhoz.
 • Helytelenül beállított canonical címke: A canonical címke segítségével jelezhetjük a keresőmotoroknak a preferált változatot, ha több azonos vagy hasonló tartalmú oldalunk van. Hibásan beállított canonical címke esetén a keresőmotorok nem tudják megfelelően azonosítani a preferált változatot, és ez duplikált tartalomhoz vezethet.
 • Helytelen URL-átirányítások: Ha a weboldalnak helytelenül vannak beállítva az URL-átirányításai, akkor az a keresőmotorok számára nehézséget okozhat az oldalak feltérképése. Ez problémákat okozhat a weboldal láthatóságában és a felhasználók irányításában is.

A feltérkepzési hibák azonosításában segítségünkre lehet a Google Search Console is, vizsgáljuk meg a nem indexelt oldalak jelentéseit:

 

Feltérképezési hibák - GSC

 

Fedezzük fel a nem indexelt oldalak okait, szánjunk időt a felfedezett hibák javítására. 

 

 

Duplikációk azonosítása és kezelése

 

Fontos, hogy a webhelynek egyetlen változata legyen engedélyezve a keresők számára. Sokan gondolhatják, hogy a webhelyüknek egyetlen változata van, de nagyon gyakori, hogy több változata is létezik anélkül, hogy a webhely tulajdonos tisztában lenne a létezésükről. Például ezek egy weboldal különböző verziói:

 

weboldalak duplikált változatok

 

A weboldal különböző változatainak kezelése, mint például a www/non-www, HTTP/HTTPS változatok, fontos a weboldal felhasználóinak és a keresőmotorok számára is. Néhány bevállt gyakorlat:

 • Válasszunk egy preferált domaint: Először is válasszuk ki, hogy a www vagy a non-www változat lesz a preferált domain (például „www.domain.hu” vagy „domain.hu”). Ezután kezeljük le a kiválasztott változatot átirányításokkal.
 • Átirányítás a preferált változatra: Állítsuk be egy átirányítást a nem preferált változatokról a preferált változatra. Például, ha a „www.domain.hu” a preferált változat, akkor a non-www változatot (domain.hu) át kell irányítani a www változatra. Ehhez használhatunk 301-es átirányítást (végleges átirányítás), amelyet a szerver konfigurációjában vagy a .htaccess fájlban lehet beállítani.
 • HTTPS változatok kezelése: Az HTTPS biztonságosabb kapcsolatot biztosít a felhasználók és a weboldal között. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a weboldalnak van SSL/TLS tanúsítványa, és a HTTPS változatot használjuk. A HTTP változatot át kell irányítani az HTTPS változatra, hogy a felhasználók automatikusan a biztonságos kapcsolaton keresztül érjék el a weboldalt.
 • Google Search Console beállítása: Regisztráljuk és ellenőrizzük a weboldalt a Google Search Console-ban. Itt beállíthatjuk a preferált változatot, és ellenőrizhetjük az esetleges hibaüzeneteket vagy problémákat a különböző változatokkal kapcsolatban.

Fontos, hogy konzisztensek legyünk a weboldal változataival kapcsolatban, hogy egységes képet mutassunk a keresőmotoroknak és a felhasználóknak.

Figyeljünk arra is, hogy a weboldal teszt- vagy fejlesztői változatait ne lehetssen feltérképezni!

 

 

Weboldal sebesség elemzése és javítása

 

A gyors és hatékony weboldalbetöltés nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem pozitív hatással van a rangsorolásra a keresőmotorok találati listáin is. A weboldal sebességének elemzéséhez számos eszköz és módszer áll rendelkezésre, íme néhány közülük:

 • Google PageSpeed Insights: A Google PageSpeed Insights egy ingyenes online eszköz, amely segít elemezni a weboldal sebességét és teljesítményét. Csak írjuk be a weboldal URL-jét, és a szolgáltatás részletes jelentést generál a sebességről és javaslatokat ad a javításhoz. A jelentés tartalmazza a mobil- és asztali verziók eredményeit is.
 • GTmetrix: A GTmetrix egy másik népszerű online sebességmérő eszköz. Adjuk meg a weboldal URL-jét, és a GTmetrix átfogó jelentést generál a weboldal sebességéről, optimalizációs lehetőségekről valamint más részletes információkról.
 • Lighthouse (Chrome audit): A Google Chrome fejlesztői eszközei között elérhető Lighthouse segítségével a weboldalad sebességét és teljesítményét is ellenőrizhetjük. Nyissuk meg a Chrome böngészőt, kattintsunk a jobb egérgombbal a weboldalon, válasszuk ki az „Elemző nézet” vagy „Audit” lehetőséget, majd indítsuk el az auditot a sebességértékeléshez.

Ezenkívül számos más online eszköz és alkalmazás is elérhető a weboldal sebességének elemzésére, például Pingdom Tools, DareBoost, vagy Chrome DevTools. Ezek az eszközök részletes információkat és javaslatokat adnak a weboldal optimalizálásához és a sebesség javításához.

 

lighthouse chrome

 

Fontos megjegyezni, hogy a sebesség elemzése mellett célszerű figyelembe venni a javaslatokat és optimizációs lépéseket tenni a weboldal sebességének javítása érdekében. Ez magában foglalhatja a gyorsabb tárhely használatát, gyorsítótárazási stratégiák beállítását, képek és fájlok tömörítését, a CSS és JavaScript optimalizálását, valamint más technikákat a weboldalbetöltés felgyorsításához.

 

 

Tört belső és kimenő linkek keresése, javítása

 

A „tört link” vagy „hibás link” olyan hivatkozás, amely nem vezet a várt vagy helyes webcímre. A hibás link lehet olyan webcím, amely nem létezik, helytelenül lett beírva vagy áthelyezték, de nem frissítették a hivatkozást. Egy tört link használata problémákat okozhat, mert nem teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy a kívánt tartalomhoz vagy oldalhoz eljussanak.

A tört linkek előfordulhatnak különböző okok miatt, például:

 • Elavult vagy rosszul karbantartott weboldalak – Ha az adott weboldal vagy tartalom áthelyezésre vagy törlésre került és a hivatkozás elavult lesz.
 • Hibás manuális beírás – Admin által kézi begépelt hibás webcím vagy hivatkozás, ezeket könnyű elírni vagy helytelenül megadni.
 • Hibás másolás és beillesztés –  Amikor más weboldalról másolunk be egy hivatkozást, könnyen előfordulhat, hogy az nem másolódik át teljesen vagy hibásan.

A webhelyen található tört linkek felismerésére és azok felkutatására számos módszer létezik. A professzionális SEO ügynökségek erre speciális ellenőrző eszközöket használnak, de léteznek egyéb módszerek és online eszközök is, ezek közül néhány:

 • Online link ellenőrző eszközök – átvizsgálják az összes hivatkozást a webhelyen, és jelzik a tört linkeket. Ezek az eszközök általában listázzák a hibás linkeket, és információt nyújtanak arról, hogy mely oldalakon találhatók. Néhány példa ilyen eszközökre: Dead Link Checker, Broken Link Check vagy W3C Link Checker.
 • Webanalitikai rendszerek használata – az ilyen típusú hibák gyakran megjelennek az analitikai rendszerekben, és segíthetnek a tört linkek azonosításában.
 • Manuális ellenőrzés – ezt a folyamatot részletesen elvégezni időigényes lehet, különösen ha a webhely nagyon nagy vagy összetett, de hatékony lehet a hibás linkek felderítésében pici, néhány oldalas weboldalak esetében.

A felfedezett tört linkeket érdemes azonnal javítani vagy frissíteni azokat. A helytelen vagy elavult linkek megszüntetése segít abban, hogy a látogatók zökkenőmentesen navigálhassanak a webhelyen és pozitív felhasználói élményt kapjanak.

A tört linkek (hibás vagy elavult linkek) a rossz felhasználói élmény mellett negatív hatással lehetnek SEO szempontból is.

 1.  A keresőmotorok, mint például a Google, számos tényező alapján értékelik a webhely minőségét és relevanciáját, beleértve a linkek minőségét és működőképességét is. Ha a webhelyen sok tört link található, az károsíthatja a webhely hitelességét és megbízhatóságát a keresőmotorok szemében. Ez pedig negatívan befolyásolhatja a webhely rangsorolását a keresési eredményekben.
 2. A keresőmotorok robotokat, ún. crawlereket használnak a webhelyek felfedezésére és indexelésére. Ha a tört linkek sokasága miatt a crawlerek nem tudnak elérni vagy követni bizonyos oldalakat a webhelyen, akkor a tartalom nehezebben kerülhet a keresőmotorok indexébe. Ennek következtében a tartalom nem jelenik meg a keresési eredményekben, és a látogatók nem találhatják meg.
 3. Ha más webhelyek hivatkoznak a webhelyünkre, de ezek a hivatkozások tört linkekre mutatnak, akkor a linkekből fakadó SEO előnyök elveszhetnek. Az elavult vagy tört linkek miatt kevésbé valószínű, hogy a hivatkozó webhelyek  szívesen hoznak létre új hivatkozásokat a webhelyünkre, az elavult, kezeletlen hivatokozásokat pedig valószínűleg törlik. 

 

Mobil használhatóság tesztelése

 

A mobil használhatóság tesztelése a felhasználók szempontjából és SEO szempontból is fontos, mert a Google és más keresőmotorok figyelembe veszik a mobilbarát weboldalakat és alkalmazásokat rangsorolásuk során. Azáltal, hogy biztosítjuk, hogy az alkalmazás vagy weboldal mobilbarát és jól használható legyen, javíthatjuk a SEO-teljesítményt és növelhetjük a keresési rangsort. A mobil használhatósági tesztek segítségével felismerhetjük azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a mobilbarát weboldalak és alkalmazások teljesítményét a keresőmotorok szemszögéből.

A manuális tesztelés mellett a legegyszerűbb módja annak, hogy SEO szempontból teszteljük a mobil használhatóságot a Google Mobilbarát Teszt. A Google rendelkezik egy Mobilbarát Teszt eszközzel, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizzük, hogy a weboldal mobilbarát-e. Az eszköz értékeli a mobilhasználhatóságot, majd jelentést ad arról, hogy a Google szerint a weboldala megfelel-e a mobilbarát kritériumoknak. 

 

 

SEO barát URL struktúra használata

 

A SEO-barát URL segít a keresőmotoroknak és a felhasználóknak egyaránt megérteni, hogy miről szól az adott oldal. Az SEO-barát URL szerkezetének célja, hogy releváns kulcsszavakat és információkat tartalmazzon, könnyen olvasható legyen és segítse a felhasználók navigációját. Ellenőrizzük, hogy a URL struktúránk SEO barát-e:

 • Releváns kulcsszavakat tartalmaz: Az URL-ben érdemes releváns kulcsszavakat vagy kulcsszókifejezéseket használni, amelyek összhangban vannak az oldal tartalmával. A kulcsszavak beépítése az URL-be segíthet a keresőmotoroknak az oldal témájának megértésében és a rangsorolásban.
 • Rövid és beszédes legyen: Az URL-nek lehetőleg rövidnek és tömörnek kell lennie, hogy könnyen áttekinthető legyen. El kell kerülni a felesleges karaktereket, számokat vagy értelmetlen karakterláncokat az URL-ben. Az URL-nek rögtön tükröznie kell az oldal tartalmát.
 • Érthető struktúra: Az URL struktúrájának logikusnak és érthetőnek kell lennie. Sszóközök helyett kötőjeleket kell használni, hogy az URL könnyen olvasható legyen. Például: „www.weboldalam.hu/termekek/kategoria/cikk-cim”.
 • Kerüljük a dinamikus paramétereket: A dinamikus paraméterek, például az azonosítók vagy a változók a URL-ben, amelyek nem adnak releváns információt az oldalról, nem előnyösek az SEO szempontjából. Az állandó struktúrájú URL-k preferáltak.
 • Használjunk kisbetűket: A URL-ben kisbetűket használata javasolt, mivel a keresőmotorok általában nem különböztetnek meg nagy- és kisbetűket. Az egységes kisbetűs formátum megkönnyíti az URL olvashatóságát és megoszthatóságát.

 

 

Strukturált adatok használata

 

A strukturált adatok is fontosak SEO szempontból, mert segítenek a keresőmotoroknak pontosan megérteni és értelmezni a weboldal tartalmát. A strukturált adatok hozzájárulnak a keresőmotorokban megjelenő gazdag eredmények (rich snippets) kialakításához, amelyek kibővített információkat nyújtanak a keresési eredményekben. Strukturált adatokat használhatunk például receptekhez, eseményekhez, szervezetekhez, könyvekhez, termékekhez, helyi vállalkozásokhoz és sok máshoz.

A strukturált adatok tesztelésére ajánljuk a Google Bővített találatok teszteszközt, ahol URL vagy HTML kód beiilesztés után egyszerűen és gyorsan láthatjuk az eredményt.

Bővebb információk a strukturált adatokról a SEO kisokos – Strukturált adatok bejegyzésben

 

 

Feltérképezési mélység (oldalmélység) elemzése

 

Az oldalmélység (angolul page depth vagy site depth) az oldal és a kezdőlap közötti kattintások számát jelenti. Minél rövidebb az útvonal, annál könnyebben tudja feltérképezni a Google és annál gyorsabban megtalálják a felhasználók is. Ideális esetben a fontos oldalak  lehetőleg ne legyenek mélyebben három kattintásnál. Az oldalmélység és az oldalstruktúra elemzése segíthet a webhely navigációjának és felhasználói élményének javításában, valamint a keresőmotorok számára is segítséget jelenthet. A cél az, hogy a fontos oldalak könnyen megtalálhatók és elérhetők legyenek a felhasználók számára, minimális kattintással a főoldalról. Íme néhány jó praktika az oldalmélységgel kapcsolatban:

 • Főoldali linkstruktúra elemzése: Vizsgáljuk meg a főoldaladon található linkeket és navigációs elemeket. Képzeljük el, hogy virtuálisan végigkattintunk a főoldalról a linkeken, és jegyezzük fel, hogy hány kattintásra jutunk el a különböző oldalakra. Így megtudhatjuk, hogy mely oldalak vannak mélyebben a főoldaltól.
 • Webanalitikai eszközök használata: Használhatunk webanalitikai eszközöket, mint például a Google Analytics, amelyek nyomon követik az oldalmegtekintéseket és a felhasználók tevékenységét. A webanalitikai adatok segítségével megállapíthatjuk, hogy mely oldalak kapnak kevesebb látogatót, és így valószínűleg mélyebben vannak a főoldaltól.
 • Helyes URL-struktúra tervezése: Fontos, hogy a webhely URL-struktúrája logikus és egyszerű legyen. Gondoskodjunk róla, hogy a fontos oldalak könnyen elérhetők legyenek a főoldalról, és minimális kattintással érhetők el. Az egyszerű és jól strukturált URL-sek is sokat segítenek a felhasználók és a keresőmotorok számára az oldalak megfelelő értelmezésében.

 

 

Ideiglenes és végleges átirányítások kezelése

 

 Az átirányítások kezelése SEO szempontból fontos feladat, mert azok befolyásolhatják a webhely rangsorolását és láthatóságát a keresőmotorokban. Az átirányításokat szükséges gondosan kezelni, hogy biztosítsuk a felhasználók számára zavartalan böngészési élményt és segítsük a keresőmotorokat a webhely megfelelő indexelésében. Néhány fontos szempont az átirányítások kezeléséhez SEo szepontból:

 • Használjunk megfelelő állapotkódokat: A HTTP átirányításokhoz két gyakori kód a 301 és a 302. A 301-es átirányítás állandó átirányítást jelent, amikor az eredeti oldal tartalma véglegesen áthelyezik egy másik URL-re. Ez azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy a régi URL-en lévő tartalom végleg az új URL-en érhető el. A 302-es átirányítás ideiglenes átirányítást jelent, amikor az eredeti oldal tartalmát ideiglenesen áthelyezik egy másik URL-re. A megfelelő átirányítási kód használata segít a keresőmotoroknak megfelelően értelmezni az átirányítás típusát.
 • Ne vigyük túlzásba az átirányításokat: Túlzott átirányítások használata negatívan befolyásolhatja a webhely sebességét és a felhasználói élményt. Csak akkor alkalmazzunk átirányítást, ha valóban szükséges, például ha az oldal tartalma áthelyezésre került vagy az URL változott.
 • Frissítsük a belső linkeket: Az átirányítások használatakor frissítsük a belső linkeket a webhelyen, hogy a felhasználók és a keresőmotorok közvetlenül az új URL-re navigálhassanak. Ez segít elkerülni az átirányítási láncokat és javítja a felhasználói élményt.
 • Monitorozzuk az átirányításokat: Használjunk webanalitikai eszközöket, hogy monitorozzuk az átirányításokat és azok hatását a webhely látogatottságára és teljesítményére. Ez segít az esetleges hibák vagy problémák azonosításában, amelyek negatívan befolyásolhatják az SEO-t.

 

 

Átirányítási láncok és hurkok azonosítása

 

Az átirányítási lánc és átirányítási hurok olyan jelenségek, amelyek akkor jelentkeznek, amikor több egymásra következő átirányítás vagy ciklikus átirányítás következik be egy webhelyen. Ezek a jelenségek problémákat okozhatnak SEO szempontjából és a felhasználói élményben is. Az átirányítási láncok és hurkok negatív hatással lehetnek a SEO-ra és a felhasználói élményre, mert lassítják az oldalbetöltést, zavarhatják a felhasználókat, és a keresőmotorok nehezebben értelmezik a webhely struktúráját.

Az átirányítási lánc akkor jön létre, amikor egy URL több átirányításon keresztül jut el a végső célhelyre. Például, ha az eredeti URL (URL1) átirányítódik egy másik URL-re (URL2), majd ez a második URL további átirányításon megy keresztül, mielőtt elérné a végső célhelyet (URL3). Ez a sorozat vagy lánc az átirányítási láncot jelenti.

Az átirányítási hurok pedig akkor alakul ki, amikor egy URL visszautal egy korábbi URL-re, és így egy ciklikus átirányítás következik be. Tehát az átirányítás körbeér, és a böngésző vagy a keresőmotor folyamatosan a körben kattog és nem tudja elérni a végső célhelyet.

Az átirányítási láncok és hurkok azonosításához a következő lépéseket tehetjük:

 • Használjunk webanalitikai eszközöket: A webanalitikai eszközök (például a Google Analytics) jelentésekből ellenőrizhetjük az oldalmegtekintéseket és az átirányítási utakat. Az átirányítások során kövessük nyomon a kattintásokat, és ellenőrizzük, hogy vannak-e olyan oldalak vagy URL-ek, amelyek több átirányításon keresztül jutnak el a végső célhelyre.
 • Átirányításokat ellenőrző eszközök: Használhatunk online átirányítási ellenőrző eszközöket, amelyek segítenek azonosítani az átirányítási láncokat és hurkokat. Egy egyszerű, ingyenes online ellenőrző eszköz a Redirect Checker

 

 

SEO SZOLGÁLTATÁSAINK

# SEO AUDIT

készítés

# KULCSSZÓKUTATÁS

készítés

# tartalmi stratégia

készítés

# tartalmi tanácsadás

szolgáltatás

# SEO szövegírás

készítés

# website migráció

SEO felügyelet

# folyamatos SEO

szolgáltatás

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

Cím: 2241 Sülysáp, József Attila u. 42

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu