SEO ellenőrzőlista

Az ellenőrzőlista sorozatunk 5 részből áll: SEO alapok, Kulcsszókutatás, Technikai SEO, Tartalmi SEO és oldalon kívüli (off-page) SEO.

Sorozatunk első részében – SEO Alapok  olyan alapvető feladatok szerepeltek, amelyek megalapozzák a webhely láthatóságát. A második részben a Kulcsszókutatással foglalkozunk.

 

2. rész – KULCSSZÓKUTATÁS

 

A kulcsszókutatás (angolul: keyword research) a keresőoptimalizálás (SEO) egyik alapvető eleme. A kulcsszókutatás során az online tartalomkészítők vagy webhelytulajdonosok olyan kulcsszavakat vagy kulcsszókombinációk után kutatnak, amelyekre a felhasználók a keresőkben (például a Google-ban) keresnek.

A kulcsszavak azok a szavak vagy kifejezések, amelyeket a felhasználók beírnak a keresőmezőbe, amikor információra vagy termékekre, szolgáltatásokra keresnek rá. A kulcsszókutatás során az a cél, hogy olyan kulcsszavakat vagy kulcsszókombinációkat találjunk, amelyekre sokan keresnek rá, ugyanakkor az adott tartalommal vagy weboldallal összefüggnek. A kulcsszókutatás segítséget nyújt abban, hogy a tartalomkészítők megtalálják azokat a témákat, amelyekre a legtöbb keresés van, és amelyekre érdemes tartalmat készíteniük. Ez segíti a webhelyeket abban, hogy a keresőkből nagyobb organikus forgalmat generáljanak.

A kulcsszókutatás során kulcsszókutató szoftverek vagy webes alkalmazások segítik a munkát, amelyek segítségével  kielemezzük az adott kulcsszavak keresési mennyiségét, versenyképességét és relevanciáját. Ezek az eszközök segítséget nyújtanak a megfelelő kulcsszavak kiválasztásában és az SEO-stratégia kidolgozásában.

 

SEO versenytársak azonosítása és elemzése

 

A SEO versenytársak azok a weboldalak vagy tartalomkészítők, akik ugyanarra vagy hasonló témára fókuszálnak, és versenyeznek az organikus keresési eredményekért ugyanazon kulcsszavak vagy kulcsszókombinációk tekintetében. Az alábbiakban bemuutatok néhány módszert, amelyek segítségével azonosíthajuk a SEO versenytársakat:

 1. Alap kulcsszókutatás: Kezdjük azzal, hogy elvégzük az alap kulcsszókutatást a saját webhelyünkre vagy tartalmunkra vonatkozóan. Keressük meg azokat a kulcsszavakat, amelyek a legfontosabbak számunkra, és amelyekre a legtöbb látogatót szeretnénk vonzani. Azután nézzük meg, mely webhelyek vagy tartalomkészítők jelennek meg az organikus keresési eredményekben ezekre a kulcsszavakra. Ezek a webhelyek nagy valószínűséggel a versenytársaink.
 2. Keresőkben történő keresés: Egyszerű módszer a SEO versenytársak azonosítására, hogy egyszerűen begépeljük a kulcsszavakat a keresőbe. Nézzük meg, mely webhelyek vagy tartalmak jelennek meg az első oldalon, és jegyezzük fel ezeket a versenytársakat. A találati lista tetején megjelenő webhelyek valószínűleg komoly versenyt jelentenek a számunkra.
 3. Visszahivatkozások (backlinkek) elemzése: Használhatunk SEO eszközöket, amelyek lehetővé teszik a visszahivatkozások elemzését. Nézzük meg, hogy mely webhelyek hivatkoznak a versenytársainkra, és fordítunk figyelmedet ezekre a webhelyekre is. Azok a webhelyek, amelyek sok visszahivatkozást kapnak, valószínűleg komoly versenytársak lehetnek.
 4. Követő eszközök használata: Használhatunk olyan online eszközöket vagy szoftvereket, amelyek lehetővé teszik más webhelyek és tartalomkészítők követését és elemzését. Ezek az eszközök jellemzően megmutatják a webhelyek rangsorolását, a kulcsszópozíciókat, a forgalmat és más releváns információkat, amelyek alapján azonosíthatod a versenytársakat.
 5. Szakmai közösségek és online fórumok: Keressük meg azokat a szakmai közösségeket, online fórumokat vagy közösségi média csoportokat, amelyek az általunk célzott témával foglalkoznak. Figyeljük meg, hogy melyik webhelyeket említik, ajánlják vagy linkelik hasonló témában. Ezek a webhelyek vagy tartalomkészítők potenciális versenytársak lehetnek.
 6. Közösségi média elemzése: Nézzük meg a közösségi média platformokon, hogy melyik webhelyek vagy tartalomkészítők osztják meg a hasonló témájú tartalmakat. Kövessük ezeket a profilokat, és figyeljük, milyen tartalmakat osztanak meg, milyen követőtábort építettek fel és milyen közzétett tartalmaik vannak.

 

Fő kulcsszavak azonosítása, kikutatása

 

A fő kulcsszavak olyan kulcsszavak lesznek, amelyekkel potenciális ügyfeleleket vagy vásárlókat vonzanak be a weboldalunkra és nagy valószínűséggel konverziókat eredményeznek. A legértékesebb kulcsszavak megtalálása kulcsszókutatással és néhány további tényező figyelembevételével lehetséges. Az alábbiakban ismertetek néhány módszert, amelyek segítségével megtalálhatjuk a legértékesebb kulcsszavakat:

 1. Kulcsszókutató eszközök használata: Használjunk kulcsszókutató eszközöket, például a Google Kulcsszótervezőt, vagy speciális SEO szotvereket, mint például SEMrush vagy Ahrefs. Ezek az eszközök lehetővé teszik kulcsszavak keresési mennyiségének, versenyképességének és más releváns adatoknak az elemzését. Keressük meg az olyan kulcsszavakat, amelyek magas havi keresési volumennel rendelkeznek, de relatíve alacsony a verseny, ezekkre a kulcsszavakra általában a leggyorsabban érhetünk el sikert.
 2. Versenytársak elemzése: Vizsgáljuk meg a versenytársaink webhelyeit és tartalmaikat. Nézzük meg, mely kulcsszavakra fókuszálnak, és milyen eredményeket érnek el. Ez segíthet abban, hogy olyan kulcsszavakat találjunk, amelyekre még nem fordítottak kellő figyelmet, de jelentős forgalmat generálhatnak.
 3. Long tail (hosszú farok) kulcsszavak: Ne csak a rövid, általános kulcsszavakra koncentráljunk, hanem figyeljünk a long tail kulcsszavakra is. Ezek összetettebb, specifikusabb és hosszabb kifejezések, amelyekre a felhasználók keresnek. Bár ezekre a kulcsszavakra kevesebb keresési volumen lehet, általában kevésbé nagy ezekre a verseny, és jobb minőségű forgalmat hozhatnak.
 4. Az adott piac vagy iparág kutatása: Tartsuk szem előtt az adott piac vagy iparág jellemzőit, és keressük meg a releváns kulcsszavakat. Ismerjük meg a célközönségünk igényeit, problémáit és keresési szokásait. Ez segíthet abban, hogy olyan kulcsszavakat találjunk, amelyekre a célközönségünk valóban keres, és amelyek számukra értékesek lehetnek.
 5. Kérdezzünk és hallgassunk: Beszéljünk a célközönségel, kérdezzük meg őket, mit keresnek vagy milyen témák érdeklik. Figyeljük a közösségi média hozzászólásokat, online fórumokat.

 

Long tail kulcsszavak keresése

 

A long tail kulcsszavak olyan specifikusabb és hosszabb kifejezések, amelyeket a felhasználók a keresőkben használnak, hogy pontosabb eredményeket találjanak megfelelő információk vagy termékek megtalálásához. Míg a rövid, általános kulcsszavak általában népszerűbbek és nagyobb keresési volumennel rendelkeznek, a hosszúfarok kulcsszavak specifikusabb igényeket és szándékokat tükröznek. A long tail kulcsszavaknak több előnye is van a SEO szempontjából:

 • Kissebb a verseny – általában kevesebb verseny van ezekre a kulcsszavakra, így könnyebb ezekkel eredményesen rangsorolni a keresési eredményekben.
 • Magasabb  a konverziós arány: Mivel a long tail kulcsszavak specifikusabb igényeket vagy keresési szándékot is tartalmaznak (pl. elöltöltős mosógép vásárlás) magasabb konverziós arányt eredményezhetnek.
 • Jobb célcsoport-targetálás: A long tail kulcsszavak segítenek célzottabb és relevánsabb látogatókat vonzani az adott oldalra

A releváns hosszúfarok kulcsszavak megtalálása többféle módon lehetséges. Néhány módszer:

 1. Kulcsszókutató eszközök: Használjunk kulcsszókutató eszközöket, például a Google Kulcsszótervezőt, vagy szoftvereket mint például a SEMrush vagyAhrefs. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy kutassunk long tail kulcsszavak után is, valamint ajánlásokat is mutatnak hasonló kulcsszavakról.
 2. Google Search Console: Létező weboldal esetén A Google Search Console (korábban Google Webmaster Tools) is hasznos eszköz lehet a hosszúfarok kulcsszavak azonosításában.
 3. Google Autocomplete: Amikor elkezdjük beírni a kulcsszót a Google keresőmezőjébe, a Google automatikusan javaslatokat ad olyan kifejezésekről, amelyeket a felhasználók gyakran beírnak a keresőbe. Ez az egyik legegyszerűbb módszer a hosszúfarok kulcsszavak felfedezésére.
 4. Keresési eredmények: Végezzünk kereséseket a Google-ban az általunk célzott alap kulcsszavakra, és nézzük meg az organikus keresési eredményeket. Figyeljük meg, hogy milyen hosszúfarok kulcsszavak jelennek meg a címekben, a metaleírásokban és a szöveges tartalmakban. Ez segíthet a hosszúfarok kulcsszavak azonosításában és inspirációval szolgálhat a saját tartalomhoz.

 

Kulcsszótérkép elkészítése és karbantartása

 

A kulcsszótérkép (keyword map vagy keyword matrix) egy strukturált áttekintés arról, hogy mely kulcsszavak kapcsolódnak a webhelyünkhez vagy tartalomstruktúránkhoz, és hogyan illeszkednek egymáshoz. A kulcsszótérkép segít a kulcsszavak és a tartalom közötti kapcsolatok vizualizálásában, és segíti a tartalomtervezést és a keresőoptimalizálást. A kulcsszótérkép általában táblázat formátumban vagy diagramként jelenik meg. Íme egy példa egy nagyon egyszerű kulcsszótérkép adataira:

 • Kulcsszavak: A kulcsszótérkép tartalmazza a fontos kulcsszavakat, amelyekre a webhely vagy a tartalom optimalizálva van.
 • Témakörök: A témakörök vagy kategóriák megadják, hogy a kulcsszavak hogy kapcsolódnak egymáshoz és milyen tartalmi témához tartoznak.
 • Oldalak: Az oldalak azokat a konkrét oldalakat vagy tartalomrészeket jelölik, amelyek kapcsolódnak az adott kulcsszavakhoz. Az egyes oldalakhoz egy vagy több kulcsszót is rendelhetünk.
 • URL: Konkrét webcím (URL), amely a kulcsszóhoz kapcsolódik.

A kulcssótérképekre rengeteg szoftver létezik, a fenti alapadatokon kívül számos más adatot tartalmazhatnak, például keresési volumen, versenyre vonatozó adatok, pozíció, linkek, hirdetések vagy kimelt találatok az adott kulcsszóra, Google Analytics és Google Search Console integráció esetén látható a kulcsszavak tejlesítménye (látogatottság, konverziók, stb)

kulcsszótérkép

Fontos, hogy a kulcsszótérkép rugalmas legyen, és alkalmazkodjon a vállalkozás vagy webhely céljaihoz és igényeihez. Rendszeresen ellenőrizzük és finomítsuk a kulcsszótérképet annak érdekében, hogy hatékonyan támogassa a tartalomstratégiát és a keresőoptimalizációs erőfeszítéseket.

 

Rangsorolt oldalak elemzése keresési szándék szerint

 

A weboldalak elemzése keresési szándék szerint az egyik kulcsfontosságú lépés a hatékony keresőoptimalizálás és a felhasználók igényeinek megértése szempontjából. Az alábbiakban bemutatok néhány módszert, amelyek segítenek a weboldalak elemzésében a keresési szándék alapján:

 • Keresési eredmények elemzése: Vizsgáljuk meg a SERP (Search Engine Results Page – Keresőmotor Eredményoldal) keresési eredményeit a releváns kulcsszavakra. Nézzük meg, hogy milyen típusú tartalmak jelennek meg az első oldalakon, és próbáljuk meg kitalálni, hogy miért található ott pont az a tartalom. Ez segít megérteni, hogy a felhasználók milyen típusú információkat vagy tartalmakat keresnek a kulcsszavakra.
 • Keresési szándék típusok azonosítása: Azonosítsuk a keresési szándék típusait, amelyek a kulcsszavakra jellemzőek lehetnek. A leggyakoribb típusok a következők:
  • Információs szándék: A felhasználók információkat keresnek egy adott témával kapcsolatban.
  • Tranzakciós szándék: A felhasználók konkrét tevékenységet vagy tranzakciót tartalmazó kifejezéssel keresnek, például vásárlást vagy letöltést.
  • Navigációs szándék: A felhasználók egy adott webhelyre vagy márkaoldalra próbálnak navigálni.
  • Összehasonlító szándék: A felhasználók termékeket vagy szolgáltatásokat hasonlítanak össze.
 • Tartalomelemzés: Elemezzük a saját weboldalunk tartalmát a keresési szándék szempontjából. Vizsgáljuk meg, hogy milyen típusú információkat és tartalmakat kínálunk a kulcsszavakra vonatkozóan, és hogy ezek hogyan illeszkednek a keresési szándékokhoz. Gondoljunk arra, hogy milyen kérdésekre, problémákra vagy igényekre próbálunk választ adni a tartalommal.
 • Felhasználói viselkedés elemzése: A Google Analytics vagy más analitikai eszközök segítségével vizsgáljuk meg a felhasználók viselkedését a weboldaladon. Nézzük meg, hogy mely oldalak generálnak magasabb kattintási arányt (CTR), hosszabb tartózkodási időt vagy alacsonyabb elhagyási vagy visszafordulási arányt. Ez segíthet megérteni, hogy a felhasználók hogyan viselkednek a weboldalon a keresési szándék alapján. Például ha egy információs keresési szándékkal érkező felhasználó hosszabb ideig marad az oldaladon, és több oldalt böngész, akkor valószínűleg elégedett a tartalommal. Ha viszont a felhasználó gyorsan visszatér a keresési eredményekhez, akkor lehet, hogy nem találta meg a keresett információt.
 • Kiemelt snippetek elemzése: Nézzük meg, hogy a kulcsszavakra keresési eredmények között megjelennek-e kiemelt snippetek vagy más kiegészítő információk, például képek vagy videók. Ez segíthet abban, hogy meghatározzuk, milyen típusú tartalmakat érdemes készítenünk, hogy kiemelt snippeteket vagy gazdag eredményeket érjünk el a keresési eredményekben.

Az weboldalak elemzése keresési szándék szerint időigényes folyamat lehet, és sok adatot és információt igényel. Azonban segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk a felhasználók igényeit tekintve és a keresési szándékukba, ami lehetővé teszi a tartalom és a weboldal optimalizálását a jobb felhasználói élmény és a magasabb rangsorolás érdekében.

 

Kulcsszavakkal kapcsolatos kérdések azonosítása

A kulcsszavakkal kapcsolatos kérdések azonosítása rendkívül fontos a tartalom tervezése és optimalizálása szempontjából. A kulcsszavakkal kapcsolatos kérdések megismerése lehetővé teszi, hogy olyan tartalmat hozzunk létre, amely konkrét válaszokat nyújt a felhasználók kérdéseire. Ez segít az oldalunk relevanciájának növelésében a keresési eredményekben, valamint a felhasználók elégedettségének és kötődésének javításában.

A kulcszavakkal kapcsolatos kérdések meghatározásában is számos szoftver áll rendelkezésre, használhatunk pl SEMrush Keyword Magic Tool-t, hasznosak lehetnek az erre specializált szoftverek, pl az AlsoAsked.com, de használhatjuk egyszerűen a Google vagy Bing eredményoldalait (Mások ezt kérdezték még) vagy leszűrhetünk a Google Search Console adataiban a kérdéseket tartalmazó kulcsszavakra és kifejezésekre.

alsoaked

 

Kulcsszavakkal kapcsolatos rengsorolási nehézségek elemzése és megértése

A kulcsszó rangsorolási esélyeinek felmérése és megértése segít a feladatok fontossági sorrendjének meghatározásában. Elsősorban legyünk tisztában az elvárásokkal 🙂

A kulcsszavak nehézségének pontos kiszámítása nem egyszerű feladat, mivel számos tényező befolyásolhatja a rangsorolásukat. Azonban vannak olyan mutatók és eszközök, amelyek segíthetnek a közelítő nehézségi szint meghatározásában. Legyegyszerűbb speciális kulcsszókutató eszközök használata, mint például a SEMrush, Ahrefs vagy Moz Keyword Explorer. Ezek az eszközök általában rangsorolási nehézségi értéket (pl. nehéz, közepes, könnyű) vagy pontszámot adnak a kulcsszavakhoz, amelyek azt mutatják, milyen nehéz a kiválasztott kulcsszavakra rangsorolni.

SEMrush keyword difficulty
SEMrush keyword difficulty

Sorozat további részei:

 

SEO SZOLGÁLTATÁSAINK

# SEO AUDIT

készítés

# KULCSSZÓKUTATÁS

készítés

# tartalmi stratégia

készítés

# tartalmi tanácsadás

szolgáltatás

# SEO szövegírás

készítés

# website migráció

SEO felügyelet

# folyamatos SEO

szolgáltatás

Kérdésed van?

Ötleteljünk együtt!

 

Add meg elérhetőségeidet és beszéljük meg kötelezettségmentesen, mit tudunk kihozni a weboldaladból.

 

INTERNET SOLUTIONS KFT.

Cím: 2241 Sülysáp, József Attila u. 42

Adószám: 23321836-2-13

Cégjegyzékszám: 13-09-189353

Bankszámlaszám: 16200106-11637330

Kamarai tagság: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú
Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Email: info@internetsolutions.hu