A Google megerősítette, hogy a 2023. novemberi core algoritmusfrissítés – az év negyedik ilyen jellegű frissítése – november 28-ára teljesen lefutott. A frissítés november 2-án kezdődött, és 26 napot vett igénybe. A novemberi frissítés némileg váratlanul érkezett, hiszen mindössze néhány héttel az októberi core update után indult el. Az októberi frissítés lefutása október 5-én kezdődött és 19-én fejeződött be.

Ez a frissítés sem zajlott le csendesen, a legtöbb korábbi core algoritmus frissítéshez hasonlóan. Épp ellenkezőleg: a 2023. novemberi core update során már az elejétől fogva gyors és látványos ransorolásbeli változásokat tapasztaltak a SEO szakértők. A konkrét észrevételekről és tapasztalatokról itt lehet tájékozódni.

Azt is érdemes megemlítenünk, hogy a novemberi core update egyidőben zajlott a novemberi review update-tel is, amelyet november 8-án indítottak útnak, és még folyamatban van a frissítés befejeződése. Így ez a két frissítés egyszerre történt, de az egyes frissítések hatása különböző időpontokban érintette a weboldalakat.

Miért fontos ez nekünk? A Google algoritmusfrissítései létfontosságúak minden márka, vállalkozás és szervezet számára, mivel befolyásolhatják, hogy az a weboldal hogyan teljesít a keresési eredményekben. Bármilyen rangsorbeli változással érintette a core update a weboldalát – legyen az pozitív vagy negatív –, az befolyásolhatja az organikus forgalmat, konverziót és bevételt is a következő időszakban. Ennek így a karácsonyi szezon kellős közepén nem igazán örül egyik weboldaltulaj és SEO szakember sem, viszont az algoritmusfrissítések détumának pontos ismeretei lehetővé teszi a weboldal tulajdonosok számára, hogy megértsék, a forgalom ingadozásai a weboldalukon történt változások vagy a Google rangsorolási algoritmusának változásai miatt következtek-e be.

Mit tegyen, ha a weboldala érintett a core update által okozott változások során? A Google korábban adott néhány tanácsot és útravalót arra vonatkozóan, mit érdemes figyelembe venni, ha az alapfrissítés negatívan érint egy weboldalt:

  • Először is, nincsenek konkrét lépések a helyreállításhoz. Egy negatív rangsorbeli hatás nem jelenti azt, hogy valami baj lenne a weboldallal. (Ez rendkívül informatív tanács, ugyebár…)
  • A Google összeállított egy kérdéslistát is, amelyet érdemes megnézni, ha a weboldala érintett a core frissítésben.
  • A Google szerint két core frissítés között előfordulhat némi helyreigazítás, de alapvetően a legnagyobb változást egy következő core update-től lehet remélni.