Bár az elmúlt években megszoktuk, hogy nyáron is érkezhetnek algoritmusfrissítések, az idei nyár eddig relatíve csendesen telt. Nem érkezett bejelentés hivatalos frissítésről, és a különféle rangsorolási követőszoftverek sem mutattak nagy ingadozásokat. Egy nyilvános komment azonban a Google Search Liaison-tól arra enged következtetni, hogy augusztus elején várható egy alapalgoritmus frissítés (Core Update).

search-volatility-july

Forrás: SERP Seismometer  2024. július

 

Google: közeleg egy újabb alapalgoritmus-frissítés

A The SEO Roundtable cikkére adott hozzászólásában Danny Sullivan elmondta, hogy egy core update várható „a következő hetekben, mivel ez illeszkedik az általános ciklusunkhoz. De pontosan mikor, azt még nem lehet tudni”. Ezt július 15-én írta, így a frissítés most már valóban közel lehet. Ellenőrizd a Google Search Status Dashboard-ot, hogy lásd a legújabb algoritmusfrissítéseket.

google-search-status-dashboard

 

Egy core update azért jelentős, mert a Google rangsorolási algoritmusának alapvető rendszereit érinti. Ezek most már tartalmazzák az olyan, korábban különálló rendszereket is, mint pl. a Hasznos Tartalom algoritmus. Sok webhelytulajdonos, akiket korábbi Hasznos tartalom frissítések „találtak el” (azaz vesztettek rangsorolásukból és forgalmukból), remélhetik, hogy a következő alapalgoritmus-frissítés javít a helyezésükön és visszanyerik elvesztett forgalmukat. Várható egy új spam update is, amely a májusi webhelyhírnév (site reputation) visszaélésekhez kapcsolódik.

A Reddit blokkolja a keresőmotorokat?

Jelentések szerint a Reddit blokkolta a Google-t és más keresőmotorokat az oldal feltérképezésében és indexelésében.  A fórum site a kérését egyértelműen kinyilvánítja a robots.txt fájlban. A két soros parancs (User-agent: * és Disallow: /) azt jelenti, hogy minden robot (beleértve a Googlebotot is) nem férhet hozzá az oldalakhoz. Megjegyzésként a Reddit odateszi a fájlban, hogy „hisz a szabadon hozzáférhető internetben, de nem a nyilvános tartalommal való visszaélésben”.

reddit-robots-txt

Forrás: Reddit robot.txt

A Google normál válasza ezekre az utasításokra a robots.txt fájlban az lenne, hogy eltávolítja a webhely tartalmát az indexéből és a keresési eredményekből. A már indexelt oldalakra mutató linkek továbbra is megjelenhetnek a Google-ben, de az új oldalak feltérképezése és indexelése leállna.

A Redditnek ez a húzása azért is furcsa, mert a Google februárban bejelentette, hogy meghosszabbította partnerségét a Reddittel, és állítólag évente 60 millió dollárt fizet azért, hogy hozzáférjen és indexelje a webhely tartalmát. Ennek megfelelően 2024-ben a Reddit valóban feltűnően nagy láthatóságot kapott a keresési eredményekben.

A hiedelmet egyelőre egyébként Search Engine Roundtable főszerkesztője cáfolta egyik cikkében, ahol a Google Rich Snippet tesztelő eszközt használta, hogy megmutassa, mit lát valójában a Google, amikor hozzáfér a robots.txt fájlhoz. Ez azonban megerősíti, hogy a Reddit más keresőmotorokat és AI botokat blokkol. A Microsoft később megerősítette, hogy a Bing leállt a Reddit feltérképezésével és indexelésével (de 1,86 millió oldal még mindig indexelve van).

reddit-on-google-search

Forrás: SEOPress

Nemzetközi SEO

A Google új Search Off The Record podcast epizódot adott ki júliusban, ezúttal a nemzetközi SEO témájában. Ha olyan webhelyet üzemeltetsz, amely több nyelven kínál tartalmat, érdemes lehet meghallgatni. Az új epizódban Martin Splitt, a Search Relation Team tagja vezeti, és kollégái, Lizzi Sassman és Gary Illyes (aki a HREFLANG megvalósításán dolgozott a Google-ben) vesznek részt. Martin felteszi a kérdést, miért mondja  mindenki, hogy a HREFLANG olyan bonyolult? Megosztották a Google Search Console dokumentációjából származó forrásokat és egy témába vágó blogbejegyzést, de hangsúlyozták, hogy a Google-nek már nincs eszköze a HREFLANG ellenőrzésére. Harmadik féltől származó eszközökből azonban párat megemlítettek.

A podcast során Gary még megerősítette, hogy az országspecifikus top domainek, mint például a .hu, .de stb. jobb rangsorolást eredményezhetnek az adott országban, amit a Google SEO office-hoursban is említett már.

Google Search Hírek július

A Google júliusban meglepett minket egy Google Hírek videóval, amelyet John Mueller vezetett. A hírek nem igazán kapcsolódnak a júliushoz, hanem áttekintik az év során történt eseményeket:

  • Google AI válaszok (AI Overview),
  • változások a Search Console-ban és a strukturált adatokban,
  • dokumentációs frissítések és
  • algoritmusfrissítések márciusban és júniusban.

Elmondta, hogy a Google értékeli az új funkciókkal kapcsolatos visszajelzéseket, és felkérte a webhelytulajdonosokat, hogy küldjenek visszajelzéseket a keresési eredményekben található visszajelzési linkeken keresztül vagy a Google Search Central Help Community-ben. Nézd meg a videót alább.