A Google Search Status Dashboard hivatalos jelentései szerint 2023 májusában nem volt frissítés a Google Keresésben.

GSSD-202305

Google Search Status Dashboard – 2023. május

 

A SEO szakma azonban felfgyelt a keresési eredmények jelentős volatilitására, ami arra enged következtetni, hogy 4 olyan frissítés is történhetett májusban, amiről egyelőre a Google nem adott tájékoztatást.

 

RankRanger – Google Desktop SERP ingadozások – május 2023

 

Barry Swartz (SEO Roundtable) szerint a keresési eredmények változások 4 független, még meg nem erősített frissítésben látja, ezekről az alábbi cikkekben számolt be:

A SEO szakmai fórumain és kommentjeikben olvasható tapasztalatok szerint számos webhely veszített a rangsorolásba, forgalomban, ami jelentős bevételkieséssel járt.

 

A keresők jövője – AI által generált találatok

 

Május 10-én a Google I/O során a Google bemutatta a mesterséges intelligencia által vezérelt kereső eredményoldalt, ami bepillantást mutat abba, hogyan fognak kinézni a Google találatai a nem túl távoli jövőben. A bemutatással kapcsolatos részletek itt találhatók: Supercharging Search with generative AI

A Google azt állítja, hogy az SGE (Search Generative Experience) még csak a kezdeti szakaszban áll és felelősségteljesen fogja bevezetni a minőség és biztonság maximális figyelembevételével.

A Microsoft közben május 4-én bejelentette az AI innováció következő hullámát, így a Google keresőre is valószínűleg óriási nyomás nehezedik e téren. Az SGE korai tesztjeiről készült néhány tanulmány, ami viszont lényeges, hogy a AI által generált találatok és hagyományos találatok a top 3 pozíció vonatkozásában ugyanazok a webhelyk voltak.

Tehát úgy néz ki, hogy a jól optimalizált webhelyek kiváló minőségi tartalommal a jövőben is jól láthatóak lesznek 🙂